Endüstriyel Kabinlerin Üretimi

Yeri ve kullanım amacına göre değişiklij göstermekle beraber en yaygın ST37 imalat çeliği başta olmak üzere plastik dkp sac levha şeklinde değişir.Endüstriyel kabin uygulamalarında temel esas dışarıdan gelecek olan mekanik darbelerden ve su toz gibi dış etkenlerden korumak gerekir.Endüstride levha olarak üretilen ürüne tasarım şekil verir.Sac levhanın forma kavuşması ile endüstriyel kabin son şeklini alır.Kutu, kabin tasarımı artık hizmete hazırdır.

Tasarımcı tarafından dizayn edilen veriler ve üretim dosyalarında 2 farklı teknik resim bulunur.Biri kesim diğeri büküm bilgileri içerir.Kesim resmi o parçanın aynı zamanda açınım yani 2 boyutlu halini gösterir.Diğer resim ise 3 boyutlu halinin detaylarını içerir.

Kesim kısmında tasarımcının oluşturduğu 2d cad dosyası kesim yapacak olan makineye yüklenir.Bu kısımda genelde 2 proses kullanılır.Lazaer kesim ve punç olmak üzere iki farklı makine ile kesim sağlanır.Lazer kesim cad cizgilerini g(ci) koda dönüşürerek kesici kafanın o kordinatlarda dolaşarak elde edilen kesim yöntemidir.Punçta ise kesim ağzı yerine çeşitli kesici delici takımlar ile kesim sağlanır.Bu aşamada takıma bağlı olarak form vermek civata için sıvama açmak mümkündür.

Her iki kesim yönteminden sonra elde edilen ürün 2d yani iki boyutlu açılım halidir.Bir diğer proses abkant yani büküm prosesidir.Teknik resim / üretim dökümanında verilen ölçülere göre cnc abkantta bükümleri yapılarak parçaya nihai şekil verilir.Ürünler malzeme kalınlıklarına ve cnc punch veya cnc lazer ile kesim işlemi şekil ve büküm yöntemleri değişir.

Sac metal , levha ,endüstrinin vazgeçilmez parçalarıdır.Sanayi devrimi ile makine sektörünün gelişmesi ile bir çok üretim tekniği beraberinde doğmuştur.Sac metal çeşitli makinelerde şeklini aldıktan sonra birleşim işlemine geçilir.Bu kısımda bulunan metotlardan birkaçı kaynak punta kaynak ve bağlantı elemanı kullanarak birleştirme en yaygın yöntemdir.

Bağlantı elemanı olarak vidalı,  perçin, sıkma somun, pem somun civata gibi değişik birleştirme yöntemleri kullanılır.Kaynak ise gazaltı , tozaltı , tig , mig kaynağı olmak üzere çok değişik üretim teknikleri mevcuttur.

Kaynak birleştirme sonrasında taşlama ve tesviye çalışmaları da önem arz etmektedir.Korozyona karşı boya koruma uygulanmasıyla ürün nihai şeklini elektrik elektronik komponentlerin montajlanması ile son bulur

Yazıyı Paylaş
İlginizi Çekebilir